Čoko - banana torta
Sastojci:
*Patišpanj:
4 bjelanjka, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 4 žumanjka, 100 g brašna, 50 g gustina, 1 žličica praška za pecivo
*Fil:
1 puding od čokolade, mlijeko - za puding i kreme, 1-2 šlag kreme od čokolade, 1/2 - 1 kg banana
Priprema:
*Patišpanj: umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, dodati, uz stalno miješanje, šećer, vanilin šećer i žumanjke. Tome dodati brašno i gustin, prosijano sa praškom za pecivo. Brašno dodavati i lagano mutiti žlicom. Tijesto peći u podmazanom i pobrašnjenom kalupu za torte oko 25 minuta na 180-200*C. Kada je patišpanj pečen i ohlađen, lagano izdubiti sredinu tako da ostanu stranice i dno (kao zdjela). Izvađenu sredinu patišpanja iskomati na male komadiće.
*Krema: skuhati puding po uputstvu sa kesice, umutiti kreme (također po uputstvu sa kesice), a banane izrezati na ploškice. Iskomani patišpanj sjediniti sa ohlađenim pudingom, kremom i bananama. Kremom puniti zdjelu od patišpanja. Odozgo po želji šlag ili toping od čokolade (200 g mliječne čokolade, 5 žlica mlijeka, 4 žlice šećera i 150 g margarina).
Kokos poljupci - torta
Sastojci:
- za poljupce:
200 g kokosa, 100 g šećera u prahu, 4 jaja, 1 vanilin šećer
- za kremu:
5 žumanjaka, 5 žlica šećera, 5 žlica brašna, 1/2 l mlijeka, 1/2 margarina
Priprema:
*Poljupci: umutiti snijeg od bjelanjaka. Dodavati lagano žumanjke i šećer. Prestati mutiti mikserom i lagano umiješati kokos. Smjesu lagano izravnati na pek papiru i peći kao koru za rolat (debljina oko 0,5cm) i podijeliti na tri dijela i filovati kremu.
Ukoliko ne želite da pravite tortu nego samo poljupce u svom pravom obliku onda radite na slijedeći način: vaditi žlicom na pek papir male kupice i redati sa većim razmacima (jer narastu pri pečenju). Peći na 150*C dok ne dobiju lijepu boju (20-30 min).
*Krema: žumanjke, šećer i brašno izmiješati s 1/2 l mlijeka i tu masu dodati u mlijeko koje je provrilo. Kad se ohladi dodati umućeno 1/2 margarina.
Pečena slatka tikva
Sastojci:
1 tikva stambolka, 1 čaša rijetkog pekmeza od jabuka, šećer
Priprema:
Tikvu oguliti, očistiti sredinu i izrezati na kockice. Preliti kockice pekmezom i posuti sa malo šećera. Ostaviti da odstiji 2 sata i onda staviti na laganu vatru da kuha. Kada bude mekana da viljuška lagano propada kroz meso tikve, tada je tikva gotova.
Torta iz tri dijela
Sastojci:
Kora:
2 jaja, 1 šolja šećera, 1/2 šolje mlijeka, 1 prašak za pecivo, 1 šolja griza, 1 šolja oraha, 1 kašika kakaa, 4 izrendane jabuke, 1/2 šolje ulja
Krema:
1 margarin, 1 šolja šećera, 2 žumanjka, 2 pudinga od vanilije, 1/2 l mlijeka
Priprema:
Jabuke oguliti, naredati i preliti sa 1/2 šalice ulja. Umutiti tijesto od ostalih sastojaka te na kraju umiješati natopljene jabuke. Tijesto istresti na papirom prekrivenu tepsiju od rerne. Peći na 200*C. Potrebno je probati nožem ili čačkalicom, ako ništa ne ostaje onda je gotovo. Kora je dosta mekana i rahla. Pečenu koru podijeliti na tri jednaka uzdužna dijela. Kore ohladiti. Oprezno vaditi iz tepsije i filovati kremom. Za kremu skuhati 2 pudinga u pola litre mlijeka i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa šećerom i žumanjcima i spojiti sa pudingom. Lijepo izjednačiti kremu.
Kiflice - Aida
Sastojci:
1 žlica kvasca, 1 čaša vode, 1 čaša ulja, 1 margarin, 1 prašak za pecivo, brašno, žličica pekmeza, šećer u prahu
Priprema:
Kvasac rastopiti u vodi i ulju. Margarin rastopiti i dodati u 1/2 kg brašna sa praškom za pecivo. Dodati prethodno rastopljeni kvasac i zamijesiti tijesto. Dodavati brašna koliko je potrebno da se lijepo oblikuje tijesto ali da ne bude pretvrdo (otprilike nešto manje od 1 kg brašna). Tijesto razvaljati na debljinu oko 0,5 cm i vaditi oblike čašom. Svaki krug malo prstima razvući, staviti u sredinu žličicu pekmeza i prektopiti. Prstima ili viljuškom pritisnuti i spojiti strane kako se kiflice ne bi otvarale - peći na 200*C dok lagano ne porumene. Uvaljati u šećer u prahu.
Kolač s makom
Sastojci:
2 čaše jogurta, 2 čaše šećera, 2 čaše brašna, 1 čaša ulja, 1 čaša griza, 6 žlica maka, 1 prašak za pecivo
*glazura:
4 žlice šećera, 4 žlice ulja, 4 žlice mlijeka, 1 čokolada za kuhanje
Priprema:
Sve sastojke umutiti mikserom. Tepsiju prečnika 30cm pomastiti i pobrašniti. Uliti tijesto i peći oko 35 minuta - prvih 20 na 220*C, a ostatak vremena na 200*C. Probati nožem da li je gotovo. Glazuru pripremiti - kada provrije, vrelo sipati preko vrelog tijesta. Ohladiti i poslužiti.
Crno-bijele kuglice
Sastojci:
200 g čokolade za kuhanje, 50 g margarina (stolni), 2 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 200 g glatkog brašna, prstohvat soli, pola žličice praška za pecivo, šećer u prahu
Priprema:
Na pari rastopiti margarin i čokoladu te ostaviti da se malo prohladi. Za to vrijeme mikserom umutiti jaja i šećer. Kada bude pjenasto dodati vanilin šečer. Prestati koristiti mikser i lagano umiješati rastopljenu čokoladu. Dodati brašno, sol i prašak za pecivo. Mutiti žlicom dok ne nestanu grudvice. Posudu prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frižideru bar 3 sata, može i preko noći, da se smjesa stvrdne (što duže to bolje). Žlicom vaditi smjesu i rukama oblikovati kuglice. Uvaljati kuglice u šećer u prahu i redati na pleh pokriven pek papirom. Peći na 180*C, 10-12 minuta.
Lisnato tijesto s višnjama
Sastojci:
1 pakovanje lisnatog tijesta, višnje, 1 šalica ulja, 1 šalica griza, 2 žlice pavlake ili 1 šalica jogurta, 3 šalice šećera, 1 prašak za pecivo, 3 jaja
Priprema:
Lisnato tijesto ostaviti da se lagano odledi. Umutiti odvojeno žumanca i bjelanca. U žumanca umiješati jedan po jedan ostale sastojke i na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i višnje. Lisnato tijesto razvaljati i isjeći na kocke. Puniti sredinu svake kocke i preklapati na trokut. Lagano slijepiti krajeve kako se ne bi otvarali pri pečenju. Redati na pek papir i peći na 200*C dok trokutici lijepo ne porumene.
Kolač na kukuruzovini
Sastojci:
40 gr svježeg kvasca, 500 gr brašna, 100 ml ulja, 50 gr šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, prstohvat soli, 200 ml toplog mlijeka, *za premazivanje: margarin, šećer, jaje
Priprema:
Staviti kvasac sa malo šećera, brašna i mlake vode da uskisne. U brašno dodati sve sastojke, kvasac na kraju, i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta na toplom mjestu. Umutiti jedno jaje za premazivanje. Nakon što tijesto nadođe razviti tijesto 5mm debljine, premazati sa malo margarina, i sa dijelom umućenog jajeta, isjeći na trake i motati na kukuruzovini. Peći na 200*C 15-20 min. dok ne dobije lijepu boju. kada se malko ohlade vaditi štapiće kukuruzovine i služiti toplo. Mogu se posuti i šećerom u prahu.
Jaffa torta
Sastojci:
10 jaja, 16 žlica šećera + 200 gr šećera, 10 žlica brašna, 1 žličica ulja, limunov sok, 1/2 l mlijeka, 400 g mljevenih oraha, 100 g čokolade za kuhanje, 3 kutije Jaffa keksa, 2 margarina, đus
Priprema:
Kore: Umutiti 5 bjelanca sa 5 žlica šećera. Dodati 5 žumanca, 1 žličicu ulja, 4-5 kapi limunovog soka. Žlicom dodati i umiješati lagano 100 g mljevenih oraha i 2 žlice brašna. Smjesu izliti na tepsiju (koja dođe uz šporet) i peći na 200*C. U receptu stoji da se kora peče 25 minuta ali je meni to bilo previše pa mi je prva kora bila poprilično tvrda. Najbolje je pratiti koru kada se lijepo zarumeni i probati nožem ili čačkalicom. Ponoviti postupak još jednom. Dakle dobijemo dvije kore, koje kasnije kada se ohlade prepolovimo i dobijemo 4 kore.
Krema I: Skuhati gušći puding od slijedeće smjese: 1/2 l mlijeka, 8 žlica brašna, 6 žlica šećera i 2 vanilin šećere. Kada se ohladi dodati 250 g margarina.
Krema II: Staviti da prokuha 200 g šećera sa 1/2 čaše vode, kuhati dok se sav šećer ne istopi. Skloniti sa vatre. Dodati 200 g mljevenih oraha i čokoladu. Smjesu dobro izjednačiti i ostaviti da se ohladi. U hladnu kremu dodati 1 margarin.
Lješnjak šnite
Sastojci:
Kora:
8 bjelanjaka, 6 žlica šećera, 2 žlice kakaa, 20 dkg lješnjaka (pola sjeckanih pola mljevenih)
Krema:
1/2 l mlijeka, 7 žlica šećera, 8 žumanjaka, 2 žlice brašna, 1/2 l slatke pavlake tj. vrhnje za šlag, 1 vrećica želatine, 1 vanilin šećer
Priprema:
Kora:
U čvrst snijeg od bjelanjaka dodati šećer i dobro umutiti. Umućenoj smjesi dodati kakao i lješnjake. Tepsiju od šporeta obložiti aluminijskom folijom koja je prethodno nauljena i pobrašnjena. Smjesu poravnati i peći na laganoj vatri, na oko 150*C. Ohlađenu koru podijeliti uzdužno na tri trake.
Krema:
U mlijeko dodati šećer i vanilin šećer i staviti da provri. Brašno, žumanjke i malo mlijeka umutiti i zakuhati u kao puding. Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohladiti. Umutiti slatku pavlaku i dodati želatinu. Spojiti obje kreme. U pravilu se krema rasporedi na tri dijela i filuje.
Plazma torta - Romana
Sastojci:
Kora:
300 g mljevene plazme, 2 šalice šećera, 2 šalice mlijeka, 1 šalica ulja
Krema:
1 l mlijeka, 3 pudinga od vanilije, 5 žlica šećera, 200 g putera, 100 g štauba, 1-2 čokolade za kuhanje
Priprema:
U šerpu staviti šećer, mlijeko i ulje da prohuha. Skinuti sa vatre i dodati plazmu i brzo izjednačiti smjesu i potom je utapkati u kalup za tortu. Obavezno za ovu tortu treba kalup ili neka dublja tepsija. Dakle, kora je gotova. Za kremu skuhati puding (mlijeko + 3 praška puding + šećer). Puding ohladiti i dodati umućeni puter sa štaubom. Kremu razdvojiti na dva dijela. Prvi odmah staviti na ohlađenu koru, a u drugi dio dodati istopljenu čokoladu, izjednačiti smjesu i premazati preko torte. Dosta je žitka smjesa ali ne treba da brine jer nakon nekoliko sati u frižideru odlično očvrsne. Tortu ukrasiti po želji šlag kremama, čokoladom...
U koru se može dodati i malko cimeta da se obogati ukus.
Sutlija
Sastojci:
1 šalica riže, prstohvat soli, 1 šalica vode, 1 l mlijeka, 1 šalica šećera, cimet
Priprema:
Rižu isprati i potopiti u vodi i ostaviti da se natapa 1 sat. U to dodati 1 šalicu vode i kuhati na tihoj vatri 15 minuta. Dodati mlijeko i kuhati dodatnih 15 minuta na tihoj vatri. Dodati i šećer, promiješati lagano i kuhati još 15 minuta. Ohladiti na sobnoj temperaturi prije nego se stavi u frižider. Posuti cimetom prije posluživanja.
Kokos kolač
Sastojci:
Biskvit: 5 jaja, 150 g šećera, 5 žlica mlijeka, 5 žlica ulja, 100 g brašna, 1 puding - čokolada, 100 g čokolade za kuhanje, 4-5 žlica vode, 1 prašak za pecivo
Krema: 1 l mlijeka, 100 g gustina ili 2 pudinga od vanilije, 3 vanilin šećera, 150 g šećera, 200 g kokosa
Priprema:
Biskvit: Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka. Žumanjke umutiti sa šećerom i u to dodati istopljenu čokoladu i vodu, a zatim i brašno, mlijeko, ulje, prah puding od čokolade iz kesice i prašak za pecivo. Kada se izjednači smjesa, rukom umiješati snijeg od bjelanjaka. Tepsiju dimenzija 40*23 cm pouljiti i posuti brašnom. Pola smjese biskvita istresti i izravati u tepsiji i staviti da se peče na 180*C, 10 minuta.
Krema: Dio mlijeka od 1 l odvojiti i u njemu razmutiti gustin (ili pudinge) sa šećerom, a ostalo mlijeko staviti na vatru da provri sa vanilin šećerom. Skuhati i skloniti sa vatre. U lijepo izjednačeni puding dodati kokos brašno. Vruću kremu istresti na vreo pečeni biskvit i odmah preliti preostalom smjesom biskvita i vratiti u rernu na dodatnih 15-ak minuta na 200*C. Ako ni tada ne bude gotovo (provjeravate koru, ne kremu), vratiti jos najviše 10 minuta na malo nižoj temperaturi. I kada je gotov kolač krema je još uvijek žitka, ali nema brige, nakon što se ohladi ona se fino poveže. Kada bude gotovo ukrasiti po želji šećerom u prahu, kokosom ili topljenom čokoladom.
Lisnati cvjetići
Sastojci:
1 pakovanje lisnatog tijesta, punjenje po želji
Priprema:
Lisnato tijesto ostaviti na toplom da se odledi i razviti na malo brašna u pravougaonik. Isjeći na kocke (12 kvadratića iz jednog komada tijesta). Na svaku kocku zasjeći rubove kao na slici. Paziti da se ne prosiječe skroz. Ćoškove spojiti na sredini. Zalijepiti malo vodom za svaki slučaj da se ne odmotaju. U sredinu svakog cvjetića staviti žličicu džema ili neko slano punjenje (sir, salama, isl.). Redati na pek papir u tepsiju i peći na 220*C dok malko ne porumeni, 10-15 minuta. Kada se malo ohlade možete ih servirati. Slatke cvjetiće posuti šećerom u prahu.
Štrudla
Sastojci:
5 šalica brašna, 1 šalica šećera, 1 šalica ulja, 2 praška za pecivo, 2 vanilin šećera, 3 jaja, 1 žlica kisele pavlake, mlijeko
Pripema:
U brašno dodati šećer i vanilin šećer, prašak za pecivo i izjednačiti suhe sastojke. Dodati jaja, pavlaku i ulje i zakuhati sa mlijekom. Umijesiti tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Razviti na pobrašnjenoj površini. Filovati po želji. Staviti na pek papir u tepsiju i peći na 200*C 30-ak minuta. Posuti sa šećerom u prahu.
Šne nokle
Sastojci:
1 l mlijeka, 3 jaja, 1 žlica vode, 2 žlice brašna ili gustina, 2 žlice šećera, 2 vanilin šećera
Priprema:
Umutiti snijeg od bjelanjaka sa 1 žlicom vode. Žlicom vaditi noklice i stavljati u kipuće mlijeko. Vaditi noklice na tanjir. Umutiti žumanjke sa brašnom, šećerom i vanilin šećerom i sipati u mlijeko i skuhati kao puding. Kada bude gotovo dodati noklice. Ohladiti u frižideru.
Bakin kolač
Sastojci:
3 jaja, 300 ml ulja, 260 g šećera, 1 vanilin šećer, 250 ml mlijeka, 1 prašak za pecivo, 500-700 g brašna, malo cimeta po želji
Priprema:
Pjenasto umutiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer, a zatim i mlijeko i ulje. Na kraju dodavati, žlicu po žlicu, brašno sa praškom za pecivo nesprestano muteći. Dobije se poprilično žitka smjesa koja se žlicom stavlja na aparat i peče dok ne dobije lijepu boju. Može se dodati i malo cimeta.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)