Čokoladna ledena torta

recepti za kolače torte Čokoladna ledena torta

Biskvit:
3 jaja, 7 dag šećera, 7 dag brašna, 2 žlice kakaa, malo mlijeka ili likera

Tamna krema:
7,5 dag šećera, 2,5 dcl vode, 3 žumanca, 2 jaja, 20 dag čokolade za kuhanje (tamne), 2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja, 1 vrećica želatine u prahu

Svijetla krema:
7,5 dag šećera, 2,5 dcl vode, 3 žumanca, 2 cijela jaja, 20 dag bijele čokolade, 2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja, 1 vrećica želatine u prahu

Glazura:
5 dag tamne čokolade, 1 žlica ulja

Priprema biskvita:
1. Bjelanca dobro izmiksati, dodati šećer, te opet izmiksati u čvrst snijeg.
2. Dodati jedan po jedan žumanjak, te polagano miksati.
3. Lagano umješati brašno i kakao.
4. Peći u kalupu za torte ( 28 cm ) koji smo prethodno namazali i pobrašnili ili obložili s pek papirom.
5. Peći na 190 st. oko 10-15 min.
6. Pećeni biskvit se može poprskati nekim likerom, a ja sam lagano poprskala s toplim mlijekom.
7. Biskvit prije prskanja odvojiti od podloge ili pek papira, a potom ga ponovno vratiti u kalup.

Priprema tamne kreme:
1. Šećer i vodu prokuhati ( 121 st. ).
2. Žumanca i jaja same pjenasto umutiti, pa u njih izliti vreli sirup od vode i šećera, da se izbjegne efekt "sirovih jaja".
3. Na pari ili u mikrovalnoj otopiti čokoladu, te je dodati u smjesu jaja i sirupa, sve lagano promješati.
4. Kad se prohladi dodati umučeno tučeno vrhnje i rastopljenu želatinu.
5. Sve lagano, ali dobro ujednačiti…bit će onako ni gusto ni rijetko.
6. Sipati u kalup, te staviti u hladnjak da se stisne, tada raditi svijetlu kremu.

Priprema svijetle kreme:

1. Sve isto kao i tamna samo je čokolada bijela.
2. Sipati je u kalup na već pomalo stisnutu tamnu kremu…

PAŽNJA!!!
1. Budući je od ovih količina bilo previše kreme za kalup od 28 cm, morala sam staviti kalup na kalup kako bi "spasila" stvar.
2. Kad se nakon nekoliko sati stisne i bijela krema staviti glazuru od čokolade ili kao ja na svaki posluženi komadić torte dodati rastopljenu čokoladu…