Crveni kolač

Crveni kolač recepti za kolače i torte

Sastojci:
30 g crvene boje za biskvit, 2 žlice nezaslađenog kakao praha, 1 žličica vanila ekstrakta, 60 g maslaca, 160 g šećera, 2 veća jajeta, 130 g brašna, 100 g mlaćenice, 1 žličica soli, 1 žličica ocata od jabuke, 1 žličica sode

Glazura
2 šalice mlijeka, 1/2 čaše višenamjenskog brašna, 100 g hladnog maslaca, 2 žličice vanila ekstrakta

Priprema:
Prije svega pećnicu u kojoj ćete peći zagrijati na 200*C. Okruglu tavu za pečenje podmazati uljem i brašnom a sa strana postaviti papir za pečenje.
U zdjelu umutiti zajedno crvenu boju za biskvit, kakao u prahu i ekstrakt vanilije. To dobro umijesati tako da ne ostanu loptice kakaa.
Mikserom umiješajte šećer i maslac sve dok ne dobije svijetlo kremastu boju. Dodajite jaja jedno po jedno i između njih kratko miješajte mikserom. Brašno dodajite u tri dijela naizmjenično sa mlaćenicom. Dodajte sol a nakon toga dodajte prvu smjesu koju ste napravili u kojoj se nalaze kakao i crvena boja za biskvit. Sve to dobro umiješajte.
Odvojeno u posudi umiješajte sodu za pečenje i ocat od jabuke a onda dodajte tijestu pa dobro izmiješajte.
Tijesto podijeliti u tri tepsije i odvojeno peći 20-tak minuta. Nakon što se biskvit ispekao ostavite da se ohladi 10-tak minuta.

Glazura:
U zdjelu za pirjanje umiješajte mlijeko i brašno te na srednjoj temperaturi miješati sve dok smjesa ne postane glatka i gusta. Neka se ovo hladi oko 40 minuta a nakon što se ohladilo skinite kožicu sa vrha.
U međuvremenu dok se gornja smjesa hladi u jednu zdjelu stavite maslac i šećer i mikserom umiješajte dobro. Dodajte ekstrakt vanile i ponovo dobro umiješajte.
U tri dijela u smjesu maslaca i šećera mikserom umiješajte smjesu koja se ohladila i sa koje ste skinuli kožicu sa vrha.

Izaberite najdeblju koru za bazu torte i premazite je jednim dijelom glazure. Na nju postavite drugu koru koju ćete također premazati glazurom. Na vrhu postavite posljednju, po mogućnosti najtanju koru, i premažite je ostatkom glazure koju ćete razmazati i po rubovima kolača.
Ostavite da se sve to ohladi pola sata da bi se glazura učvrstila. Kolač možete ukrasiti na razne načine npr. sa višnjicama.