Domaća baklava

Domaća baklava recepti za kolače i torte sa slikama

Sastojci:
1 kg kora za baklavu, 500 g isjeckanih oraha, 250 g prezle, 1/2 l ulja, 250 g maslaca ili margarina

Za agdu:
1500 g šećera, 1 kesica vanilin šećer, pola limuna, 1 l vode

Priprema:
Treba prvo izbrojati koliko ima listića kore tako da znate otprilike kolko da stavljate oraha da ne bi ostali bez njih prikraju što može često da se desi.
Znači ovako podmazati prvo pleh najveći što može da stane u štednjaku i staviti jednu koru pa je malo poprskati sa uljem i onda drugu isto tako poprskati i tako 4 put uraditi znači 4 kore su prazne samo premazane sa uljem, onda počinjemo sa orasima poprskamo sa orasima i sa prezlom tako sljedeće sve kore, znači svaku koru prvo pouljimo pa pospemo sa orasima i prezlom i na kraju isto kao na početku ostavimo 4 prazne kore da prekrijemo sve ovo, maslac treba rastopiti i preliti preko gotove baklave. Izrežite po želji kako hoćete prije pečenja i onda prekrijte sa jednom cijelom korom to jest ne izrezanom da bi čvrsto držala one izrezane da se ne izdignu.
Staviti da se peče u zagrijanoj rerni na 250*C i odmah smanjiti na 150*C da ne izgori nego da se tiho peče, peći oko 40 minuta i onda treba jedno da je vruće agda ili baklava pa kako volite. Kad je pečena baklava prvo skloniti onu cijelu koru neizrezanu pa malo sa rukom poprskati običnom vodom da bi ostala mekana baklava a onda sa agdom. I tako ostaviti da stoji najmanje jedan dan da dobro upije agdu, što duže stoji sve je bolja i ukusnija.