Šareni kuglof

Šareni kuglof recepti za kolače torte

Sastojci: 1 pakovanje žute smijese za tortu, 1 čaša vode, 1/4 čaše ulja, 3 jaja, 8-10 kapi crvene prehrambene boje, 1/4 čaše čokoladnog sirupa, 1 mala žličica kakao, 350 g čokolade za kuhanje isijeckane, 1/2 (cup) case slatke povlake

Priprema:
U zdijelu staviti smijesu za tortu, vodu, ulje i jaja sve miksati zajedno oko 2 min., zatim podijeliti dobivenu smijesu na tri jednaka dijela, prvu smijesu ostaviti žute boje, u drugu smijesu staviti crvenu boju i u treću smijesu staviti izmijesani čokoladni sirup sa kakaom.
Zatim u pripremljeni (premazati sa margarinom i onda posuti brašno, prevrnuti kalup da izađe visak brašna) kalup za kuglof staviti prvo žutu boju, onda crvenu i na kraju čokoladnu.
Nesmije se miksati nego kako se koja smijesa stavlja tako ostaviti i na kraju će se one same oblikovati u tri boje.

Peći u zagrijanoj rerni od 180c oko 40-45 min.
Kad je pečen kuglof ostaviti da se ohladi u kalupu oko 10-ak minuta, pošto tako će lakše ispasti iz kalupa.

U međuvremenu dok se kuglof hladi, zagrijati slatku povlaku do ključanja ali nasmije prokuhati i preliti preko isijeckane čokolade, neka malo stane minutu dvije i ismiješati da se napravi preliv.
Onda staviti na tanjir ili tacnu za serviranje i preliti sa prethodno istopljenom čokoladom, i ukrasiti sa višnjama iz kompota.