Fini kolač od čokolade i naranče

Fini kolač od čokolade i naranče recepti

Sastojci:
za biskvit
3 jaja, 10 dkg šećera, 5 dkg mljevenih badema, 5 dkg mljevenih lješnjaka, 5 dkg kakaa, maslac i brašno za kalup

za čokoladnu kremu
25 dkg čokolade u prahu, 1 žličicu kakaa, 5 dkg šećera, 1 želatina fix, 2 žumanjka, malo soli, 5 dl slatkog vrhnja

za kremu od naranče
2 jaja, 2 žumanjka, 15 dkg šečera, 3,5 l svježe iscijeđenog soka od naranče, 1 koricu naribane korice naranče, 8 listića želatine, 3 dl slatkog vrhnja

za ukras
1/4 narančinog soka, 2 žlice šećera u prahu, 1 omot preljeva za tortu

Priprema:
Ispržite lješnjake i sameljite. Za biskvit istucite žumanjke sa šećerom i 2 žlice vode.Pomješajte bademe, brašno, kakao i lješnjake, te dodavajte žumanjcima naizmjenice s čvrstim snjegom od malo posoljenih bjelanjaka. Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup,promjera 26 cm. Pecite 18-20 min u pećnici zagrijanoj na 200celzijevih stupnjeva. Ohlađeni biskvit vodoravno prerežite, pa jedan list utisnite u dobro opran i folijom obložen obrub kalupa. Za tamnu kremu mješajte šećer na niskoj temperaturi da se karamelizira. Ulite1,5dl vrhnja i mješajte da se karamel otopi, ali ne smije zavijreti. maknite sa štednjaka i umješajte čokoladu, kakao, i želatinu fix, te jedan po jedan žumanjak.Kada se krema ohladila, primješajte preostalo tučeno slatko vrhnje. nanesite na biskvit u kalupu i pokrite drugom polovicom biskvita. Za svijetlu kremu namočite želatinu u hladnu vodu. Mješajte na pari jaja,žumanjke, šećer i sok. Kada se zgusne, maknite sa štednjaka i umješajte iscjeđenu želatinu.Kada se ohladi, primješajte tučeno slatko vrhnje. Nanesite na tortu u kalupu. Izravnajte površinu. Kada se sasvim ohladi, načinite prema uputama na omotu preljev za tortu od praška, šećera i narančinog soka, i prelite tortu.