Prekomurska gibanica

recepti za kolače torte Prekomurska gibanica

Za tijesto:
500 g tankog tijesta

Za nadjev:
100 g mljevenog maka, 2 jaja, 1 Vanilin šećer, naribana limunova korica, cimet, 100 ml mlijeka, 300 ml kiselog vrhnja, 100 g mljevenih oraha, 300 g jabuka, 50 g grožđica, 300 g svježeg kravljeg sira, 100 g šećera, 100 g maslaca

Priprema:
1. U namašćen okrugli kalup stavite dva lista tijesta tako da tijesto ide preko rubova kalupa, pospite ga polovicom mljevenih oraha pa prekrijte novim listom tijesta. Stavite polovicu nadjeva od jabuka, prekrijte tijestom, premažite s malo maslaca pa stavite polovicu nadjeva od svježeg kravljeg sira.
2. Zatim ponovno stavite list tijesta, pa polovicu maka, list tijesta, pa postupak ponovite obrnutim redom, odnosno ponovo red maka, zatim nadjeva od svježeg kravljeg sira, jabuka i završite orasima.
3. Gornji sloj oraha preklopite rubovima tijesta koje ide preko rubova kalupa, a zatim prekrijte s dva lista tijesta koja ste svaki premazali maslacem. Na kraju sve prelijte s 200 ml kiselog vrhnja i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko sat vremena.
4. Za nadjev od jabuka: jabuke narežite na tanke kriške i propirjajte s 25 g šećera. Na kraju umiješajte malo cimeta i naribane limunove korice.
5. Za nadjev od svježeg kravljeg sira: svježi kravlji sir usitnite vilicom, dodajte jaja, 100 ml kiselog vrhnja, oprane grožđice i 25 g šećera.
6. Za nadjev od oraha: pomiješajte mljevene orahe s 25 g šećera.
7. Za nadjev od maka: pomiješajte mljeveni mak s 25 g šećera i vanilin šećerom te ga prelijte kipućim mlijekom

Po želji, gibanicu možete peći i u tepsiji pa rezati na kocke.