Torta sa jagodama
Potrebno:
200 g brašna, 50 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 120 g maslaca, 1 ravna žlica pšeničnog brašna
Za fil:
375 ml mlijeka, 30 g šećera, 1 kesica pudinga sa okusom slatke pavlake, 1 kg jagoda, 30-50 g šećera, listići badema
Priprema:
Brašno prosijati te zajedno sa šećerom, vanilinim šećerom i maslacom umiješati dobro, ako želite možete i mikserom. Tijesto ručno mijesite dok ne postane glatko. Kalup podmažite, te dvije trećine tijesta ravnomjerno razvucite na dno kalupa. U preostalo tijesto umijesite 1 žlicu pšeničnog brašna te od toga napravite ivice na tijesto koje ste već postavili. Ivice neka budu u kružnom obliku te visine oko 3 cm. To pecite na oko 200*C oko 25 minuta. Izvadite tijesto iz kalupa te ostavite da se hladi.
Fil:
Puding pripremite prema opisu na vrećici sa 375 ml mlijeka i 30 g šećera. Ostavite ga da se ohladi a nakon toga njime premažite koru i stranice koje ste prije toga ispekli i ohladili. Jagode prepolovite te pomiješajte sa šećerom te ih prospite preko pudinga.
Po rubu torte možete ukoliko to želite i posuti listiće badema.