Rolat sa jagodama
Kora:
6 jaja, 2 žlice gustina, 2 žlice brašna, 3 žlice šećera, žličica praška za pecivo, kora od limuna
Fil:
oko 0.5 kg jagoda, 0.5 kg vrhnji za šlag, 3 žlice šećera u prahu, šlag pjena
Način pripreme kore:
Žumanca zajedno sa šećerom umutite te u tu smjesu dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U smjesu dodajte i gustin te sitno narezanu koru od limuna i sve dobro promiješajte.
Smjesu staviti u tepsiju sa papirom te peći oko 20-ak minuta na temperaturi od 180*C. Koru zajedno sa papirom na kome se pekla stavite na krpu blago nakvašenu vodom te ostaviti je da se ohladi.
Priprema fila:
Jagode je potrebno dobro oprati i očistiti te ih isjeckati na sitne komadiće. Pola jagoda izmiksati a drugu polovini ostaviti isjeckanu u komadićima. Umutite vrhnje za šlag, dodajte šećer u prahu, i isjeckane i izmiksane jagode i sve to promiješajte te ostavite da odstoji oko dvadesetak minuta u frižideru.
Ohlađemi koru premazati uljem te na nju nanijeti fil te pažljivo rolat uviti folijom. Na kraju rolat premažite šlag pjenom te na vrh rolata dodajte nekoliko cijelih jagoda kao dekoraciju.