Američka torta

Američka torta recepti za kolače i torte

Sastojci:
200 g putera, 200 g čokolade, 300 g brašna, 500 g šećera, 1 vanilin šećer, 4 žumanca, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1/2 l mlijeka, 4 bjelanca, malo soli

Fil:
100 g marmelade, 50 g marelica iz kompota, 700 g čokolade, 500 ml vrhnja

Priprema:
Puter umutiti te dodati šećer i vanilin šećer. To dobro izmiješati te dodati jedno žumance. 2 žlice vode dodati čokoladi te je otopiti na pari i umiješati u smjesu. Na to sve dodati brašno, prašak za pecivo i malo soli te to sve umutiti. Nakon toga dosudi mlijeka. Od bjelanaca napraviti čvrstu smjesu i to umiješati u smjesu. Tako napraviti i drugu koru.

Fil:
Marelice skuhati dok ne počnu da se raspadaju te ih dodati u marmeladu zajedno sa dvije žlice vode i to zagrijati. Čokoladu za fil otopiti na pari i umiješati zajedno sa vrhnjem za kuhanje koje je već zagrijano. Nakon što ste dobili glatki fil jedan manji dio odvojite za premazivanje torte. Drugi dio ohladite da biste lakše filovali tortu.

Prvu koru premažite zagrijanom marmeladom a jedan dio marmelade ostavite za podmazivanje torte. Nakon marmelade prvu koru premažite čokoladom. Na to stavite drugu koru i nju premažite marmeladom i čokoladom koju ste držali zagrijanom, radi ljepšeg premazivanja.