Torta tigar na drugi način
Sastojci za biskvit:
10 komada svježih jaja, 20 žlica šećera, 20 žlica brašna, 1 kesica praška za pecivo
(ovu smjesu izmiksati i izliti u najveći pleh jer smjese ima puno i kad se ohladi treba biskvit izrezati na krupnije kocke)
Sastojci za fil:
1 l mlijeka, 200 g gustina, 10 žlica šećera, 3 žlice kakao, 3 čokolade od 100 g, 250 g putera, 125 g margarina za kolače, 10 žlica šećera u prahu
Priprema fila:
U 1 litar mlijeka kad proključa dodati, gustin, šećer, kakao, prethodno u mlijeko izmiješan da se može izliti, izlije se sve uz stalno miješanje i kuha još 5-6 minuta da se zgusne fil, i tako pustiti da se ohladi fil.
Kad je fil već pri kraju hlađenja treba izlomiti 3 čokolade i ubaciti u fil da bi se rastopile, i ponovo pustiti da se do kraja ohladi i na kraju staviti razmekšali maslac i margarin sa dodatnih 10 žlica šećera u prahu i sve to dobro izmiksati.
Poslije toga izmiješati sve u velikoj posudi, biskvit i fil, miješati sa velikom žlicom, i na kraju obložiti dvije veće posude ili odgovarajući pleh sa prozirnom folijom, izliti smjesu i istanjiti i ostaviti preko noći da stoji u frižideru.
Naredni dan već je sve fino ujedinjeno i kad izvadite iz frižidera samo treba prevrnuti naopako na tacni za torte, tako da gornja strana bude dole, u ovom slučaju ne treba se ukrašavat sa šlagom kao prethodna, nego samo posuti čokoladne mrvice za dekoraciju.