Kocke s makom i sirom
Tijesto:
20 dag margarina, 50 dag brašna, 20 dag šećera, 1/2 praška za pecivo, 1 jaje, sol
Nadjev od maka:
50 dag mljevenog maka, 5 dl mlijeka, 20 dag šećera, 1 žličica cimeta, 8 dag gustina, 2 jaja, 4 žlice ulja
Nadjev od sira:
1 neprskani limun, 2,5 dl mlijeka, 30 dag šećera, 5 dag margarina, 3 jaja, 4 dag gustina, 75 dag svježega kravljeg sira
Priprema tijesta:
Promješati brašno s praškom za pecivo i u njemu razmrvti margarin. Dodati jaje, šećer i sol, te izraditi prhko tijesto. Ostaviti na hladnom pola sata, razdjeliti u dva djela, te polovicu staviti u zamrzivač, a polovicu tjesta u hladionik.
Priprema nadjeva od maka:
Zagrijati mlijeko sa šećerom i cimetom, dodati mak s pomješanim gustinom, pa kuhati oko 10 minuta. Maknuti s vatre i dodati razmučene žumanjke, a u ohlađeno snijeg od bjelanjaka.
Priprema nadjeva od sira:
Izmiješati žumanjke sa šećerom i gustinom. Primješati sir, naribanu koricu i sok od limuna te čvrst snijeg od bjelanjka.
Postupak:
Tijesto iz hladionika razvaljati u veličini namaštenog i pobrašnjenog lima 32x40 cm. Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira. Tijesto iz zamrzivača krupno naribati na kolač i sve zajedno peći na 175*C oko 50 minuta. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.