Doboš torta

Doboš torta recepti za kolače torte
Tijesto:
6 jaja, 18 dag šećera, 18 dag brašna

Krema:
4 jaja, 25 dag šećera, 1 vanilin šećer, 10 dag čokolade za kuhanje, 25 dag maslaca

Karamel preljev:
20 dag šećer, 2 dag maslaca, 2 žlice limunova soka, 6 žlica vode

Priprema tijesta:
Žumanjke, bjelanjke i šećer pjenasto umuti, dodaj brašno. Tijesto podjeli na približno 6 jednakih listova (prmjera oko 25 cm), na namještenom limu oko 15 minuta na oko 185*C. Ohlađene listove premazuj pripremjenom kremom i slaži jedan na drugi. Izvana također premaži istom kremom. Na jedan pečeni list izlij vruči karamel. Malo ohladi, ali još mora biti mekan da se može nožem brzo izrezati u kriške, koje složi na tortu. Nož lagano premaži uljem ili ga provuci kroz razrezani limun.

Priprema kreme:
Cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhaj na pari neprestano mješajući dok se smjesa dobro ne poveže (s kuhače mora teći kao nit). Ohladi i pjenasto umješaj maslac.

Priprema karamel preljeva:
U tavi s debljim dnom preprži šećer na laganoj vatri. Stalno mješaj (pazi da ne nagori), dok smjesa ne poprimi svjetlosmeđu (karamel) boju. Skini s vatre, dodaj maslac, limunov sok vodu. Dalje kuhaj na laganoj vatri, mješaj dok se karamel ne otopi.