Rum kocke

Rum kocke recepti za kolače i torte
Tijesto:
6 bjelanjaka, 20 dag šećera, 2 žlice brašna, 20 dag oraha

Krema:
6 žumanjaka, 25 dag šećera u prahu, 10 dag margarina, 10 dag čokolade, 3 žlice ruma

Priprema tijesta:
Bjelanjke tući u čvrst snijeg, postupno dodavati šećer i lagano umješati mljevene orahe pomješati s brašnom. Staviti peći u namašten i pobrašnjen lim na laganoj vatri.

Priprema kreme:
Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i gusto skuhati na pari. pri kraju dodati čokoladu, rum i margarin. Vrućom kremom preliti topao kolač. Ohlađeni narezati na kocke i ukrasiti šećerom u boji.

Kakao kocke s orasima

Kakao kocke s orasima recepti za kolače i torte
Tijesto:
25 dag brašna, 25 dag šećera, 10 dag margarina, 2,5 dl mlijeka, 2 jaja, 1/2 praška za pecivo, 5 dag kakaa

Krema:
10 dag šećera u prahu, 3 žumanjka, 1 dl vode, 15 dag margarina, 5 dag čokolade, 2 žlice istant kave, polovice oraha za ukrašavanje

Priprema tijesta:
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom, dodati rastopljeni margarin, mlijeko, brašno pomješano s praškom za pecivo i kakaom. Ispeći biskvit i ohlađeni premazati kremom.

Priprema kreme:
Skuhati šećer u vodi u jako gust sirup i još vruć ulijevati u izmiksane žumanjke, istodobno miksajući. Dodati pjenasto izrađen margarin, istant kavu i ribanu čokoladu. Premazati kolač ukrasiti polovicama oraha.

Žute kiflice

Žute kiflice recepti za kolače i torte
Tijesto:
20 dag oštrog brašna, 20 dag margarina, 7 dag šećera, 4 kuhana žumanjka (propasirati), malo praška za pecivo, malo mlijeka

Priprama:
Zamjesite tijesto i oblikujte kiflice. Pecite u namaštenom limu na 180*C. Ohlađenim kiflicama vrhove umačite u čokoladu.

Husarski uštipci

Husarski uštipci recepti za kolače torte slike
Tijesto:
1 štapić vanilije, 20 dag maslaca, 10 dag šećera, 2 žumanjka, malo soli, 30 dag oštrog brašna, 10 dag mljevenih lješnaka, pola šalice šećera u prahu, 15 dag marmelade od ribizla

Priprema tijesta:
Prerežite po dužini štapić vanilije i istružite srž. Zamjesite tjesto od maslaca, šećera žumanjka, srži vanilije, soli i brašna, a na kraju dodajte lješnjake. Tjesto zamotajte u foliju i stavite 2 sata u hladionik. Oblikujte tjesto u dugačku kobasicu, narežite je na jednako debele ploškice. Od svake ploškice oblikujte kuglu, u sredini utisnite udubinu drškom kuhače. Lim namažite i pobrašnite, pa poslažite uštipke. Pecite na 200*C od 15 do 20 minuta. Ohlađene uštipke posipajte šećerom u prahu. Zagrijte marmeladu da malo provrije i punite udubine uštipaka. Neka se marmelada suši 1-2 dana, a potom služite uštipke u kuriju.

Kocke s višnjama

Kocke s višnjama recepti za kolače i torte slike
Tijesto:
25 dag brašna, 15 dag margarina, 20 dag šećera u prahu, 2 žumanjka, limunova korica, 50 dag očišćenih višanja

Krema:
6 žumanjaka, 15 dag šećera, 2 dl kiselog vrhnja, 2 dag brašna, snijeg od 6 bjelanjaka

Priprema tijesta:
U brašno izmrviti margarin, dodati šećer, žumanjke, ribanu limunovu koricu i umjesiti prhko tijesto. Razvaljati i staviti u namašten i pobrašnjen lim da se peče oko 20 minuta. Izvaditi iz pećnice i na tjestu raspodjeliti očišćene višnje, preliti kremom i staviti natrag u pećnicu na laganu temperaturu da krema malo požuti.

Priprema kreme:
Žumanjke i šećer pjenasto umutiti, dodati brašno, vrhnje i čvrst snijeg od bjelanjaka te sve dobro izmješati i premazati preko višanja.

Čupava Kata

Čupava Kata recepti za kolače torte
Tijesto:
3 žumanjaka, 3 žlice šećera, 15 dag margarina, 30 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 3 žlice mlijeka

Nadjev:
15 dag oraha, 3 bjelanjka (snijeg), 20 dag šećera u prahu

Priprema kolača:
Pjenasto izmješajte žumanjke sa šećerom, dodajte sve ostalo i zamijesite tijesto. Razdjelite na 3 dijela, razvaljajte na veličinu lima. Prvi dio stavite u lim, premažite marmeladom, položite drugi dio tijesta, prekrijte nadjevom, a treči dio tijesta naribajte i pecite na 180*C.

Non plus ultra

Non plus ultra recepti za kolače i torte
Tijesto:
20 dkg margarina, 30 dkg oštrog brašna, 4 dag šećera, 3 žumanjka, 3 bjeljanka, 28 dkg šećera

Priprema:
Umjesite tijesto i pustite malo stajati. Tanko razvaljajte i režite male kolutiće, pecite na umjerenoj vatri. Na pečene kolutiće stavljajte snjeg sa šećerom istučenim na pari. Kolutiće ostavite na zraku da se osuše, a onda ih s donje strane namažite marmeladom i spajajte po dva zajedno.

Kokos kiflice

Kokos kifle recepti za kolače torte
Tijesto:
30 dag mekanog brašna, 20 dag kokosa, 2 cjela jaja, 25 dag margarina, 12 dag šećera, 1 vanilin šećer, pola praška za pecivo

Priprema tijesta:
Od navedenih namirnica zamjesite tjesto, oblikujte kiflice i svijetlo ispecite. Još vruće uvaljajte u šećer u prahu pomješan s vanilin šećerom. Po želji vrhove kifla umačite u rastopljenu čokoladu.

Kolutići i srca sa marmeladom

Kolutići i srca sa marmeladom
Sastojci:
30 dag oštrog brašna, 10 dag šećera, 15 dag margarina, 2 male žlice praška za pecivo, 1 vrećica vanilin šećera, 1 jaje

Priprema tijesta:
Umijesite prhlo tijesto. Sasvim tanko razvaljajte, izrežite kolutići i srca, i to polovicu s rupicom u sredini. Složite u lim i pecite oko 10 min. na 200*C. Kolutiće i srca s rupicom umačite u šećer u prahu, a cijele kolutoće i srca premažite marmeladom s malo ruma. Poklopite kolutićima i srca s rupicama.

Vanilin roščići

Vanilin roščići recepti za kolače torte
Tijesto:
30 dag oštrog brašna, 10 dag mljevenih oraha, 15 dag maslaca, 2 žlice mlijeka, 5 dag šećera, 2 vrećice vanilin šećera, 10 dag šećera u prahu

Priprema:
Zamjesite tijesto od brašna, mljevenih oraha, šećera, maslaca, mlijeka, 1 vrećice vanilin šećera. Oblikujte valjčiće debljine olovke, izrežite na komade oko 6 cm, te oblikujte roščiće. Namastite i pobrašnite lim, pecite na umjerenoj temperaturi. Još tople roščiće uvaljajte u šećer u prahu pomješan sa 1 vrećicom vanilin šećera.

Sladoled

Sladoled recepti za kolače torte
Sastojci:
4 jaja, 5 žlica šećera, 2 šlag kreme vanilija ili neke druge po želji, 1 pavlaka

Priprema:
Umutiti šlag kreme po uputstvu na kesici. Umutiti 4 jaja te dodati šećer i umututi do kraja. U jaja dodati umućene šlag kreme i na kraju pavlaku. Dobro ujednačiti i po želji dodavati ukuse (ribana čokolada, limun, jagode, banane).

Domaći fondan

Domaći fondan recepti za kolače torte
Sastojci:
10 g želatine u prahu, 0,6 dl vode, 100 g margarina, 100 g bagremovog meda, 1-1,2 kg šećera u prahu

Priprema:
Želatin potopiti u hladnoj vodi. Med i margarin staviti na vatru da se istopi, kada baci ključ skinuti s vatre i dodati nabubreli želatin. Kada se smjesa izjednači dodati je u šećer u prahu. Ja sam prvo u zdjelu stavila 0,5 kg šećera pa dodala gore pripremljenu tekućinu i onda polako dodavala šećer u prahu pri miješanju. Nisam potrošila sav šećer nego kada sam dobila lijepu smjesu koja se nije lijepila za podlogu ostavila sam je da se ohladi u plastičnu kutiju koju sam dobro umotala prozirnom folijom kako ne bi ulazio zrak. Figurice sam pravila odmah, a dio za prekrivanje torte razvaljala tek dva dana kasnije. Prije razvijanja potrebno je samo malo zagrijati smjesu mijeseći rukama i dalje raditi. Fondan je prekrasan, nije pucao i vrlo je lako rukovati s njim.

Torta s linoladom

Torta s linoladom recepti za kolače i torte
Sastojci:
*Kora:
6 jaja, 8 žlica šećera, 1 dcl vode, 1 dcl ulja, 6 žlica brašna, 1 prašak za pecivo, čokoladno mlijeko
*Krema:
3 pudinga od vanilije, 1,2 l mlijeka, 1 žlica gustina, 200 g margarina, 2 žlice bijelog eurokrema, 2 žlice crnog eurokrema

Priprema:
*Kora: Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka. Žumanjke umutiti pjenasto sa šećerom te dodati sve tečne sastojke i dobro izjednačiti. Dodati brašno s praškom za pecivo. Rukom umiješati snijeg od bjelanjaka. Koru peći u pouljenom i pobrašnjenom kalupu. Peći na 200*C. Pečenu ohlađenu koru prepoloviti na dva dijela i dobro natopiti čokoladnim mlijekom.
*Krema: Rastopiti pudinge, gustin i šećer sa malo hladnog mlijeka i skuhati u ostatku provrelog mlijeka. Kada se ohladi umiješati dobro umućen margarin. Masu podijeliti na dva dijela, u jedan dodati bijeli, a u drugi dio crni eurokrem.

Slasne pogačice

Slasne pogačice recepti za kolače i torte
Sastojci:
500 g brašna, 1 jaje, 1 bjelanjak, 2 žlice jogurta, 1 dl mlijeka, 30 g germe, 1 žlica maslinovog ulja, sol, malo tople vode
Fil po želji:
pizza punjenje, ćuspajz od špinata, slatko punjenje

Priprema:
U brašno staviti jaje, bjelanjak, sol, margarin i jogurt, te dobro izmiješati. Ako je tijesto pretvrdo onda dodati malo tople vode. Tijesto treba da bude malo tvrđe od tijesta za jufke. Kada se ujednači masa dodati maslinovo ulje i još jednom dobro izmiješati. Ostaviti oko 40 minuta da nadolazi. Nadošlo tijesto isjeći na komade veličine manjeg jajeta. Razvaljati na veličinu tanjira za desert. Na polovinu staviti fil, s tim da se ne stavlja skroz do krajeva, nego ostaviti oko 20 cm prazno. Okolo namazati kistom vodu ili umućeno jaje da se bolje zalijepi. Prebaciti prazni dio preko filovanog dijela tako da dobijete polukrug. Rukama ili viljuškom pritisnuti krajeve da se zalijepe. Slagati u pleh i premazati žumanjkom. Zagrijati rernu na 200*C i peći pogačice dok ne dobiju zlatno žutu boju - 15-ak minuta. Kad se pogačice izvade iz rerne, potrebno je pokriti ih čistom salvetom da omekšaju.