Čoko - banana torta
Sastojci:
*Patišpanj:
4 bjelanjka, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 4 žumanjka, 100 g brašna, 50 g gustina, 1 žličica praška za pecivo
*Fil:
1 puding od čokolade, mlijeko - za puding i kreme, 1-2 šlag kreme od čokolade, 1/2 - 1 kg banana
Priprema:
*Patišpanj: umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, dodati, uz stalno miješanje, šećer, vanilin šećer i žumanjke. Tome dodati brašno i gustin, prosijano sa praškom za pecivo. Brašno dodavati i lagano mutiti žlicom. Tijesto peći u podmazanom i pobrašnjenom kalupu za torte oko 25 minuta na 180-200*C. Kada je patišpanj pečen i ohlađen, lagano izdubiti sredinu tako da ostanu stranice i dno (kao zdjela). Izvađenu sredinu patišpanja iskomati na male komadiće.
*Krema: skuhati puding po uputstvu sa kesice, umutiti kreme (također po uputstvu sa kesice), a banane izrezati na ploškice. Iskomani patišpanj sjediniti sa ohlađenim pudingom, kremom i bananama. Kremom puniti zdjelu od patišpanja. Odozgo po želji šlag ili toping od čokolade (200 g mliječne čokolade, 5 žlica mlijeka, 4 žlice šećera i 150 g margarina).
Kokos poljupci - torta
Sastojci:
- za poljupce:
200 g kokosa, 100 g šećera u prahu, 4 jaja, 1 vanilin šećer
- za kremu:
5 žumanjaka, 5 žlica šećera, 5 žlica brašna, 1/2 l mlijeka, 1/2 margarina
Priprema:
*Poljupci: umutiti snijeg od bjelanjaka. Dodavati lagano žumanjke i šećer. Prestati mutiti mikserom i lagano umiješati kokos. Smjesu lagano izravnati na pek papiru i peći kao koru za rolat (debljina oko 0,5cm) i podijeliti na tri dijela i filovati kremu.
Ukoliko ne želite da pravite tortu nego samo poljupce u svom pravom obliku onda radite na slijedeći način: vaditi žlicom na pek papir male kupice i redati sa većim razmacima (jer narastu pri pečenju). Peći na 150*C dok ne dobiju lijepu boju (20-30 min).
*Krema: žumanjke, šećer i brašno izmiješati s 1/2 l mlijeka i tu masu dodati u mlijeko koje je provrilo. Kad se ohladi dodati umućeno 1/2 margarina.
Pečena slatka tikva
Sastojci:
1 tikva stambolka, 1 čaša rijetkog pekmeza od jabuka, šećer
Priprema:
Tikvu oguliti, očistiti sredinu i izrezati na kockice. Preliti kockice pekmezom i posuti sa malo šećera. Ostaviti da odstiji 2 sata i onda staviti na laganu vatru da kuha. Kada bude mekana da viljuška lagano propada kroz meso tikve, tada je tikva gotova.
Torta iz tri dijela
Sastojci:
Kora:
2 jaja, 1 šolja šećera, 1/2 šolje mlijeka, 1 prašak za pecivo, 1 šolja griza, 1 šolja oraha, 1 kašika kakaa, 4 izrendane jabuke, 1/2 šolje ulja
Krema:
1 margarin, 1 šolja šećera, 2 žumanjka, 2 pudinga od vanilije, 1/2 l mlijeka
Priprema:
Jabuke oguliti, naredati i preliti sa 1/2 šalice ulja. Umutiti tijesto od ostalih sastojaka te na kraju umiješati natopljene jabuke. Tijesto istresti na papirom prekrivenu tepsiju od rerne. Peći na 200*C. Potrebno je probati nožem ili čačkalicom, ako ništa ne ostaje onda je gotovo. Kora je dosta mekana i rahla. Pečenu koru podijeliti na tri jednaka uzdužna dijela. Kore ohladiti. Oprezno vaditi iz tepsije i filovati kremom. Za kremu skuhati 2 pudinga u pola litre mlijeka i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa šećerom i žumanjcima i spojiti sa pudingom. Lijepo izjednačiti kremu.
Kiflice - Aida
Sastojci:
1 žlica kvasca, 1 čaša vode, 1 čaša ulja, 1 margarin, 1 prašak za pecivo, brašno, žličica pekmeza, šećer u prahu
Priprema:
Kvasac rastopiti u vodi i ulju. Margarin rastopiti i dodati u 1/2 kg brašna sa praškom za pecivo. Dodati prethodno rastopljeni kvasac i zamijesiti tijesto. Dodavati brašna koliko je potrebno da se lijepo oblikuje tijesto ali da ne bude pretvrdo (otprilike nešto manje od 1 kg brašna). Tijesto razvaljati na debljinu oko 0,5 cm i vaditi oblike čašom. Svaki krug malo prstima razvući, staviti u sredinu žličicu pekmeza i prektopiti. Prstima ili viljuškom pritisnuti i spojiti strane kako se kiflice ne bi otvarale - peći na 200*C dok lagano ne porumene. Uvaljati u šećer u prahu.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)