Jaffa torta

Jaffa torta recepti za kolače i torte slike

Sastojci:
10 jaja, 16 žlica šećera + 200 gr šećera, 10 žlica brašna, 1 žličica ulja, limunov sok, 1/2 l mlijeka, 400 g mljevenih oraha, 100 g čokolade za kuhanje, 3 kutije Jaffa keksa, 2 margarina, đus

Priprema:
Kore: Umutiti 5 bjelanca sa 5 žlica šećera. Dodati 5 žumanca, 1 žličicu ulja, 4-5 kapi limunovog soka. Žlicom dodati i umiješati lagano 100 g mljevenih oraha i 2 žlice brašna. Smjesu izliti na tepsiju (koja dođe uz šporet) i peći na 200*C. U receptu stoji da se kora peče 25 minuta ali je meni to bilo previše pa mi je prva kora bila poprilično tvrda. Najbolje je pratiti koru kada se lijepo zarumeni i probati nožem ili čačkalicom. Ponoviti postupak još jednom. Dakle dobijemo dvije kore, koje kasnije kada se ohlade prepolovimo i dobijemo 4 kore.
Krema I: Skuhati gušći puding od slijedeće smjese: 1/2 l mlijeka, 8 žlica brašna, 6 žlica šećera i 2 vanilin šećere. Kada se ohladi dodati 250 g margarina.
Krema II: Staviti da prokuha 200 g šećera sa 1/2 čaše vode, kuhati dok se sav šećer ne istopi. Skloniti sa vatre. Dodati 200 g mljevenih oraha i čokoladu. Smjesu dobro izjednačiti i ostaviti da se ohladi. U hladnu kremu dodati 1 margarin.