Krafne

krafne recepti za kolače i torte slike

Sastojci:
500 ml mlijeka, 1 svježi kvasac, 2 žumanjka, 2 žlice biljnog masla, 3 žlice šećera, 1 žličica soli, 950 g brašna

Priprema:
Kvasac staviti u toplo mlijeko da nadođe. Tome dodati umućenu smjesu od masla, žumanjaka, šećera i soli te sve zajedno dodati u brašno te zamijesiti mekše tijesto. Ostaviti na toplom mjestu oko 30 min., zatim razviti na debljinu 6-7 cm i vaditi krafne. Ostaviti ih 10-ak min. da ponovno nadođu, te ih ponovno malko rastanjiti i nakon 2-3 min. peći u zagrijanom ulju. Na kraju posuti krafne šećerom u prahu i cimetom, a mogu se i puniti marmeladom ili eurokremom.

Tulumbe

Tulumbe recepti za kolače i torte

Sastojci:
0,5 l vode, 1 dl ulja, 350 g brašna, 1 prašak za pecivo, 4 jaja

Agda:
1 l vode, 600 g šećera, 1 limun

Priprema:
Vodu i ulje staviti da proključa. Skinuti sa vatre i dodati brašno s praškom za pecivo. Izraditi tijesto rukom ili mikserom i ohladiti. U ohlađeno tijesto dodavati jedno po jedno jaje tako da se svaki put lijepo ujednači smjesa prije nego se doda slijedeće jaje. Puniti kalup i praviti tulumbe. Pržiti ih u ulju dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju i odmah ih redati u ohlađenu agdu.

Slane Pizza kiflice

Slane Pizza kiflice recepti za kolače i torte

Sastojci:
1,25 dl vode, 1,25 dl mlijeka, 10 g kvasca, 500 g brašna, 1 šoljica ulja, 2 žličice (smeđi) šećera, 1 žličica (smeđi) soli

Priprema:
Zamijesiti tijesto i ostaviti da odstoji oko 2 sata (premjesiti ga bar jednom). Kada nadođe, izručiti tijesto na radnu površinu, razviti na debljinu 3-4 mm, izrezati na kvadratiće 8x8 cm otprilike. Na sredinu svakog stavljati po žličicu (čajnu) mase za punjenje (po želji, slatko ili slano). Zatim preklopiti na trokut čije se strane namažu bjelancem i malko pritisnu kako se ne bi otvarali pri pečenju. Kiflice premazati jajetom, posuti sjemenkama i ostaviti malko da ponovno nadođu prije pečenja.

Lijena pita s jabukama

Lijena pita s jabukama recepti za kolače i torte

Sastojci:
400 g brašna, 200 g margarina, 170 g šećera, 2 jaja, 6 žlica mlijeka, 1 žličica sode bikarbone, 1 kg jabuka, cimet, šećer, vanilin šećer

Piprema:
Jabuke oguliti i izrendati. Sa malo šećera (po želji ovisi koliko su slatke jabuke) cimetom i vanilin šećerom izdinstati jabuke na laganoj vatri tek toliko da voda ispari. Margarin držati na sobnoj temperaturi da malo omekša te ga umiješati i izjednačiti sa brašnom tako da postanu male mrvice. Dodati šećer, mlijeko, jedno jaje i jedno žumance, sodu bikarbonu i umijesiti tijesto. Ostaviti ga u frižideru na 1 sat, te nakon toga prebaciti ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dva dijela. Tijesto razvaljati oklagijom i prvi dio staviti u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju, zatim dodati jabuke i poklopiti drugim dijelom tijesta. Izbockati odgore. Preostalim bjelancem premazati gornju koru i staviti da se peče na 170*C, 40 minuta. Kada se kolač ohladi posuti šećerom.

Slatko od tikve

Slatko od tikve recepti za kolače torte

Sastojci:
5 kg tikve, kreč, 4 kg šećera, 3 l vode, 4 vanilin šećera

Priprema:
Tikvu oguliti, očistiti i isjeći na kockice. Kreč rastopiti u vodi i kockice tikve ubaciti u tu vodu, te držati ih u vodi 4-5 sati uz povremeno mješanje. Nakon toga tikvu dobro isprati u čistoj hladnoj vodi. Pripremiti vodu i šećer u veliku šerpu i staviti da kuha. Dodati tikvu i kuhati narednih 3-4 sata.

Američki kolač

Američki kolač recepti za kolače i torte

Sastojci:
Kora:
4 jaja, 100 g šećera, 200 g margarina, 100 g čokolade, 4 žlice brašna, 1 prašak za pecivo
Krema:
0,5 l vrhnja za šlag, 200 g čokolade, 1 žlica šećera

Priprema:
Jaja umutiti, dodati šećer i rastopljeni i ohlađeni margarin i čokoladu. Na kraju dodati brašno s praškom za pecivo. Koru peći u namašćenom i pobrašnjenom kalupu ili tepsiji (malo je tečnija smjesa pa postoji mogućnost da iscuri iz kalupa). Peći na 200*C 12 min. i onda smanjiti na 150*C još nekih 5 min.
Probati nožem ili čačkalicom da li je gotovo. Dok se kora peče, staviti na laganu vatru vrhnje za šlag, čokoladu i šećer da se istopi i izjednači. Ne treba da vrije. Koru malko izbockati i zaliti kremom. Ohladiti.

Žuto-crni muffinsi

Žuto-crni muffinsi recepti za kolače i torte

Sastojci:
7 žlica kukuruznog brašna, 7 žlica crnog pšeničnog brašna, 3 jaja, 1 pavlaka, 1 jogurt, 2 žlice mlijeka, 1 žlica šećera, malo soli, 2 praška za pecivo, 1/4 čaše ulja

Priprema:
Sve sastojke umutiti i sipati u kalupe za muffins. Peći 20-25 minuta na 200*C. Po želji dodati sjemenke (npr. lan).

Quatro torta

Quatro torta recepti za kolače i torte

Sastojci:
1 šlag krema od čokolade, 3 šlag pjene, 200 g mljevenog plazme keksa, 200 g mljevenih napolitanki sa lješnjakom, 100 g ribane čokolade za kuhanje, 80 g cappuccino praha, mlijeko za šlag

Priprema:
Plazmu keks i napolitanke odvojeno samljeti. Izribati čokoladu za kuhanje. Torta ima 4 sloja i to:
1* umutiti šlag kremu od čokolade sa 50 ml mlijeka više nego na uputstvu za pripremu. U šlag kremu dodati mljevenu plazmu. Kalup za tortu nasuti sa malo mljevenog keksa i na nj istresti i poravnati prvi sloj (mljeveni keks na kalup se stavlja kako bi kolač bilo lakše vaditi pri posluživanju).
2* umutiti šlag pjenu sa 200 ml mlijeka i dodati mljevene napolitanke. Izjednačenu smjesu staviti na prvi sloj
3* umutiti šlag pjenu (može i šlag krema od vanilije) sa 200 ml mlijeka i u nj dodati ribanu čokoladu
4* umutiti šlag pjenu sa 200 ml mlijeka i u nj dodati kapućino prah (ja ga nisam imala pa ga nisam ni stavljala) i time završiti tortu.
Ukrasiti po želji. Tortu staviti na duboko hlađenje 1h i 30 min. i onda premjestiti u frižider.

Oblatne

recepti za kolače i torte Oblatne

Sastojci:
oblatne, 400 g šećera, 3 čašice mlijeka, 1 margarin, 3 jaja, 5 žlica brašna

Priprema:
Staviti na vatru šećer i mlijeko da prokuha (jedan ključ) i dodati margarin da se istopi. Umutiti jaja sa brašnom i dodati u prethodnu smjesu. Miješati žlicom i mikserom kratko vrijeme, tek toliko da se malo zgusne. Skinuti sa vatre i pustiti koji minut da se hladi i filovati oblatne.

Torta tigar na drugi način

Torta tigar na drugi način recepti za kolače i torte

Sastojci za biskvit:
10 komada svježih jaja, 20 žlica šećera, 20 žlica brašna, 1 kesica praška za pecivo
(ovu smjesu izmiksati i izliti u najveći pleh jer smjese ima puno i kad se ohladi treba biskvit izrezati na krupnije kocke)

Sastojci za fil:
1 l mlijeka, 200 g gustina, 10 žlica šećera, 3 žlice kakao, 3 čokolade od 100 g, 250 g putera, 125 g margarina za kolače, 10 žlica šećera u prahu

Priprema fila:
U 1 litar mlijeka kad proključa dodati, gustin, šećer, kakao, prethodno u mlijeko izmiješan da se može izliti, izlije se sve uz stalno miješanje i kuha još 5-6 minuta da se zgusne fil, i tako pustiti da se ohladi fil.
Kad je fil već pri kraju hlađenja treba izlomiti 3 čokolade i ubaciti u fil da bi se rastopile, i ponovo pustiti da se do kraja ohladi i na kraju staviti razmekšali maslac i margarin sa dodatnih 10 žlica šećera u prahu i sve to dobro izmiksati.
Poslije toga izmiješati sve u velikoj posudi, biskvit i fil, miješati sa velikom žlicom, i na kraju obložiti dvije veće posude ili odgovarajući pleh sa prozirnom folijom, izliti smjesu i istanjiti i ostaviti preko noći da stoji u frižideru.
Naredni dan već je sve fino ujedinjeno i kad izvadite iz frižidera samo treba prevrnuti naopako na tacni za torte, tako da gornja strana bude dole, u ovom slučaju ne treba se ukrašavat sa šlagom kao prethodna, nego samo posuti čokoladne mrvice za dekoraciju.

Kolač sa lubenicom

Kolač sa lubenicom recepti za kolače i torte

Sastojci:
1 lubenica prosječne težine, 1 šlag krema, pola čaše borovnica, 100 g jagoda, pola čaše malina, šećer u prahu

Priprema:
Prije nego sto lubenicu otvorite odrežite poprijeko 3 palca širok komad. Iz njega oprezno izrezati oblik zvijezda. Preporučeno je to izvesti sa kalupom u obliku zvijezde. Očistiti komad od košpica te postaviti na čistu ručnik da ispusti višak vode. Nakon toga odrezani komad koji je u obliku zvijezde postaviti na tanjir ili plahtu na kojoj će se servirati.
Podnožje zvijezde oblijepiti šlag kremom te poredati borovnice kao na slici. Šlag kremom preći zvijezdu te posuti šećerom u prahu a nakon toga poredati jagode maline i pokoju borovnicu po želji. Kolač naravno ne mora biti u obliku zvijezde. Ukoliko imate kalup u obliku srca izgled će biti i ljepši!

Crveni kolač

Crveni kolač recepti za kolače i torte

Sastojci:
30 g crvene boje za biskvit, 2 žlice nezaslađenog kakao praha, 1 žličica vanila ekstrakta, 60 g maslaca, 160 g šećera, 2 veća jajeta, 130 g brašna, 100 g mlaćenice, 1 žličica soli, 1 žličica ocata od jabuke, 1 žličica sode

Glazura
2 šalice mlijeka, 1/2 čaše višenamjenskog brašna, 100 g hladnog maslaca, 2 žličice vanila ekstrakta

Priprema:
Prije svega pećnicu u kojoj ćete peći zagrijati na 200*C. Okruglu tavu za pečenje podmazati uljem i brašnom a sa strana postaviti papir za pečenje.
U zdjelu umutiti zajedno crvenu boju za biskvit, kakao u prahu i ekstrakt vanilije. To dobro umijesati tako da ne ostanu loptice kakaa.
Mikserom umiješajte šećer i maslac sve dok ne dobije svijetlo kremastu boju. Dodajite jaja jedno po jedno i između njih kratko miješajte mikserom. Brašno dodajite u tri dijela naizmjenično sa mlaćenicom. Dodajte sol a nakon toga dodajte prvu smjesu koju ste napravili u kojoj se nalaze kakao i crvena boja za biskvit. Sve to dobro umiješajte.
Odvojeno u posudi umiješajte sodu za pečenje i ocat od jabuke a onda dodajte tijestu pa dobro izmiješajte.
Tijesto podijeliti u tri tepsije i odvojeno peći 20-tak minuta. Nakon što se biskvit ispekao ostavite da se ohladi 10-tak minuta.

Glazura:
U zdjelu za pirjanje umiješajte mlijeko i brašno te na srednjoj temperaturi miješati sve dok smjesa ne postane glatka i gusta. Neka se ovo hladi oko 40 minuta a nakon što se ohladilo skinite kožicu sa vrha.
U međuvremenu dok se gornja smjesa hladi u jednu zdjelu stavite maslac i šećer i mikserom umiješajte dobro. Dodajte ekstrakt vanile i ponovo dobro umiješajte.
U tri dijela u smjesu maslaca i šećera mikserom umiješajte smjesu koja se ohladila i sa koje ste skinuli kožicu sa vrha.

Izaberite najdeblju koru za bazu torte i premazite je jednim dijelom glazure. Na nju postavite drugu koru koju ćete također premazati glazurom. Na vrhu postavite posljednju, po mogućnosti najtanju koru, i premažite je ostatkom glazure koju ćete razmazati i po rubovima kolača.
Ostavite da se sve to ohladi pola sata da bi se glazura učvrstila. Kolač možete ukrasiti na razne načine npr. sa višnjicama.

Rolat sa jagodama

Rolat sa jagodama recepti za kolače i torte

Kora:
6 jaja, 2 žlice gustina, 2 žlice brašna, 3 žlice šećera, žličica praška za pecivo, kora od limuna

Fil:
oko 0.5 kg jagoda, 0.5 kg vrhnji za šlag, 3 žlice šećera u prahu, šlag pjena

Način pripreme kore:
Žumanca zajedno sa šećerom umutite te u tu smjesu dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U smjesu dodajte i gustin te sitno narezanu koru od limuna i sve dobro promiješajte.

Smjesu staviti u tepsiju sa papirom te peći oko 20-ak minuta na temperaturi od 180*C. Koru zajedno sa papirom na kome se pekla stavite na krpu blago nakvašenu vodom te ostaviti je da se ohladi.

Priprema fila:
Jagode je potrebno dobro oprati i očistiti te ih isjeckati na sitne komadiće. Pola jagoda izmiksati a drugu polovini ostaviti isjeckanu u komadićima. Umutite vrhnje za šlag, dodajte šećer u prahu, i isjeckane i izmiksane jagode i sve to promiješajte te ostavite da odstoji oko dvadesetak minuta u frižideru.

Ohlađemi koru premazati uljem te na nju nanijeti fil te pažljivo rolat uviti folijom. Na kraju rolat premažite šlag pjenom te na vrh rolata dodajte nekoliko cijelih jagoda kao dekoraciju.

Torta sa jagodama

Torta sa jagodama recepti za kolače i torte

Potrebno:
200 g brašna, 50 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 120 g maslaca, 1 ravna žlica pšeničnog brašna

Za fil:
375 ml mlijeka, 30 g šećera, 1 kesica pudinga sa okusom slatke pavlake, 1 kg jagoda, 30-50 g šećera, listići badema

Priprema:
Brašno prosijati te zajedno sa šećerom, vanilinim šećerom i maslacom umiješati dobro, ako želite možete i mikserom. Tijesto ručno mijesite dok ne postane glatko. Kalup podmažite, te dvije trećine tijesta ravnomjerno razvucite na dno kalupa. U preostalo tijesto umijesite 1 žlicu pšeničnog brašna te od toga napravite ivice na tijesto koje ste već postavili. Ivice neka budu u kružnom obliku te visine oko 3 cm. To pecite na oko 200*C oko 25 minuta. Izvadite tijesto iz kalupa te ostavite da se hladi.

Fil:
Puding pripremite prema opisu na vrećici sa 375 ml mlijeka i 30 g šećera. Ostavite ga da se ohladi a nakon toga njime premažite koru i stranice koje ste prije toga ispekli i ohladili. Jagode prepolovite te pomiješajte sa šećerom te ih prospite preko pudinga.
Po rubu torte možete ukoliko to želite i posuti listiće badema.

Šareni pužići

Šareni pužići recepti za kolače torte

Sastojci:
1 čaša mlijeka, 1 čaša ulja, 1 žlicaa brašna, 1 žlica germe (kvasac), 1 žlica šećera, 3 žlice kakao, 50 g kokosa, 100 g čokolade, 3 jaja, 1 kg šećera, brašna po potrebi, 1 l vode, 2 vanilina šećera

Priprema:
U posudu staviti 1 čašu toplog mlijeka te dodati 1 žlicu šećera, 1 žlicu brašna i 1 žlicu suhog kvasca i to dobro izmiješati te sačekati da nadođe. Nakon što je nadošlo u veću posudu staviti brašna po potrebi te dodati nadošlu smjesu. Još ćemo dodati i 3 jaja i 1 čašu ulja te sve to zamijesiti i odvojiti na 2 dijela.
U prvi dio staviti 3 žlice kakaa a u drugi 50 g kokosa.
Nakon toga oba dijela, crni sa kakao i žuti sa kokosom podijeliti na po 4 dijela. sa oklagijom ćemo razvući svaki dio posebno a nakon toga ćemo staviti jedan krug crne smjese na žutu i jedan krug žute na bijelu smjesu. Tako uraditi i sa preostalim dijelovima tijesta.
Nakon sto smo napravili 4 kruga gdje je kod dva donja smjesa crna a kod druga dva dodnja smjesa žuta krugove ćemo izrezati na po 16 dijelova.
Po jednu kockicu čokolade poredati po vrhovima svakog dijela a nakon toga svaki dio umotati kao kiflice.
Tako uraditi i sa preostalim krugovima i poredati u plehu. Pužiće peći 20-tak minuta te pustiti da se ohlade.

Najslađa torta

Najslađa torta recepti za kolače i torte

Sastojci:
5 jaja, 5 žlica šećera, 5 žlica brašna, prašak za pecivo, malo ulja
(ovo su sastojci za jednu koru, a za ovu tortu su potrebne 3 iste)

Krema:
8 žumanaca, 300 g šećera, 3 pudinga od vanilije, 9 dl mlijeka proključalog, 150 g čokolade, margarin, 200 g banana

Priprema:
Umutiti 5 bjelanjaka zajedno sa 5 žlica šečera. Nakon toga dodati 5 žumanaca i 5 žlica brašna zajedno sa pecivom i malo ulja. Koru ispreći a nakon toga napraviti još 2 takve.

Krema:
Umutiti 8 žumanaca zajedno sa 300 g šećera, 3 pudinga od vanilije dodati u 9 dl proključalog mlijeka i sve to miješati dok se ne zgusne. Nakon što ste ohladili dodajte margarin. Smjesu podijelite na dva dijela od kojih ćete u jedan dodati 150 g čokolade.

Tortu ćete praviti sljedećim redoslijedom, kora-žuti fil-izrezane banane-druga kora-crni fil-izrezane banane-treća kora i preko nanijeti šlag kremu koju možete posuti narendanom čokoladom.

Francuski rolat

Francuski rolat recepti za kolače i torte

Sastojci:
150 gr oraha, 150 gr šećera, 30 gr oštrog brašna, 7 jaja

Krema:
500 ml mlijeka, 250 gr maslaca, 200 gr šećera u prahu, 75 gr oštrog brašna

Nadjev:
čokoladne mrvice, 250 gr žele bombona, 2 banane

Priprema:
U zagrijani šećer dodati orahe te smjesu sipati na pek-papir. Nakon što se ohladi sve to samljeti. Bjelanca umutite i polako dodajite jedno po jedno žumance. Nakon toga postepeno dodajte karamel od oraha i brašno. U kalup naspite smjesu i to pecite 25 minuta.

Šećer i brašno razmutite u 100 ml mlijeka i to naspite u ostatak provrelog mlijeka. Kuhajte to nekoliko minuta a nakon toga krem ohladite i pomiješajte sa umućenim maslacem.

Koru premažite polovicom krema a nakon toga je pospite sitno narezanim žele bombonima. Cijele banane poredajte po početku kreme koji će se naći u sredini rolata nakon motanja. Rolat savijte i premažite ostatkom kreme te pospite čokoladnim mrvicama.