Lijena pita s jabukama

Lijena pita s jabukama recepti za kolače i torte

Sastojci:
400 g brašna, 200 g margarina, 170 g šećera, 2 jaja, 6 žlica mlijeka, 1 žličica sode bikarbone, 1 kg jabuka, cimet, šećer, vanilin šećer

Piprema:
Jabuke oguliti i izrendati. Sa malo šećera (po želji ovisi koliko su slatke jabuke) cimetom i vanilin šećerom izdinstati jabuke na laganoj vatri tek toliko da voda ispari. Margarin držati na sobnoj temperaturi da malo omekša te ga umiješati i izjednačiti sa brašnom tako da postanu male mrvice. Dodati šećer, mlijeko, jedno jaje i jedno žumance, sodu bikarbonu i umijesiti tijesto. Ostaviti ga u frižideru na 1 sat, te nakon toga prebaciti ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dva dijela. Tijesto razvaljati oklagijom i prvi dio staviti u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju, zatim dodati jabuke i poklopiti drugim dijelom tijesta. Izbockati odgore. Preostalim bjelancem premazati gornju koru i staviti da se peče na 170*C, 40 minuta. Kada se kolač ohladi posuti šećerom.