Slane Pizza kiflice

Slane Pizza kiflice recepti za kolače i torte

Sastojci:
1,25 dl vode, 1,25 dl mlijeka, 10 g kvasca, 500 g brašna, 1 šoljica ulja, 2 žličice (smeđi) šećera, 1 žličica (smeđi) soli

Priprema:
Zamijesiti tijesto i ostaviti da odstoji oko 2 sata (premjesiti ga bar jednom). Kada nadođe, izručiti tijesto na radnu površinu, razviti na debljinu 3-4 mm, izrezati na kvadratiće 8x8 cm otprilike. Na sredinu svakog stavljati po žličicu (čajnu) mase za punjenje (po želji, slatko ili slano). Zatim preklopiti na trokut čije se strane namažu bjelancem i malko pritisnu kako se ne bi otvarali pri pečenju. Kiflice premazati jajetom, posuti sjemenkama i ostaviti malko da ponovno nadođu prije pečenja.

Lijena pita s jabukama

Lijena pita s jabukama recepti za kolače i torte

Sastojci:
400 g brašna, 200 g margarina, 170 g šećera, 2 jaja, 6 žlica mlijeka, 1 žličica sode bikarbone, 1 kg jabuka, cimet, šećer, vanilin šećer

Piprema:
Jabuke oguliti i izrendati. Sa malo šećera (po želji ovisi koliko su slatke jabuke) cimetom i vanilin šećerom izdinstati jabuke na laganoj vatri tek toliko da voda ispari. Margarin držati na sobnoj temperaturi da malo omekša te ga umiješati i izjednačiti sa brašnom tako da postanu male mrvice. Dodati šećer, mlijeko, jedno jaje i jedno žumance, sodu bikarbonu i umijesiti tijesto. Ostaviti ga u frižideru na 1 sat, te nakon toga prebaciti ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dva dijela. Tijesto razvaljati oklagijom i prvi dio staviti u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju, zatim dodati jabuke i poklopiti drugim dijelom tijesta. Izbockati odgore. Preostalim bjelancem premazati gornju koru i staviti da se peče na 170*C, 40 minuta. Kada se kolač ohladi posuti šećerom.

Slatko od tikve

Slatko od tikve recepti za kolače torte

Sastojci:
5 kg tikve, kreč, 4 kg šećera, 3 l vode, 4 vanilin šećera

Priprema:
Tikvu oguliti, očistiti i isjeći na kockice. Kreč rastopiti u vodi i kockice tikve ubaciti u tu vodu, te držati ih u vodi 4-5 sati uz povremeno mješanje. Nakon toga tikvu dobro isprati u čistoj hladnoj vodi. Pripremiti vodu i šećer u veliku šerpu i staviti da kuha. Dodati tikvu i kuhati narednih 3-4 sata.