Torta tigar

Torta tigar recepti za kolače i torte

Sastojci za biskvit:
10 komada svježih jaja, 20 velikih žlica šećera, 20 žlica brašna, 1 kesica praška za pecivo, ovu smjesu izmiksati i izliti u najveći pleh jer smjese ima puno, peče se 15 minuta na 250*C
i kad se ohladi treba biskvit izrezati na krupnije kocke

Sastojci za fil:
1 l mlijeka, 200 g gustina, 10 žlica šećera, 3 žlice kakao, 3 čokolade od 100 g., 250 g putera, 125 g margarina za kolače, 10 žlica šećera u prahu

Priprema:
U 1 litar mlijeka kad proključa dodati, gustin, šećer, kakao, prethodno mlijeko miješati da se može izliti, izlije se sve uz stalno miješanje i kuha još 5-6 minuta da se zgusne fil, i tako pustiti da se ohladi fil.
Kad je fil već pri kraju hlađenja treba izlomiti 3 čokolade i ubaciti u fil da bi se rastopile, i ponovo pustiti da se do kraja ohladi i na kraju staviti razmekšali maslac i margarin sa dodatnih 10 žlica šećera u prahu i sve to dobro izmiksati.
Poslije toga izmiješati sve u velikoj posudi, biskvit i fil, miješati sa velikom žlicom, i na kraju obložiti drugu veću posudu ili odgovarajući pleh sa prozirnom folijom, izliti smjesu i ostaviti preko noć da stoji u frižideru.
Naredni dan već je sve fino ujedinjeno i kad izvadite iz frižidera samo treba prevrnuti naopako na tacni za torte, tako da gornja strana bude dolje, a površina torte može se ukrasiti sa šlagom po želji.