Voćni desert

Voćni desert recepti za kolače i torte

Sastojci:
2 litra vode, 200 g zaleđene šljive (može i suhe), 6 većih jabuka, 2-3 žlice zaleđene borovnice, 2-3 žlice zaleđene višnje (može i drugo voće npr. jagoda), 600 g šećera, 200 g gustina, malo kokosa

Priprema:
U vodi odmah staviti da se kuhaju šljive i jabuke, oguljene i na komadiće isječene, kad se to skuha poslije staviti šećer, naravno može i manje šećera ako neko tako voli, i dodati ostalo voće.
Još koji minutić kuhati sve zajedno, u međuvremenu treba izmiješati sa malo vode gustin i izliti u vodi sa voćem uz stalno miješanje, nakon 5-6 minuta kuhanja kada se sve to malo zgusne, skloniti sa štednjaka.
Desert se izlijeva u male staklene posudice koje smo prethodno navlažili sa hladnom vodom. Treba da se ohladi dobro a kad se ohladi, može se prevrnuti na tacni radi dekoracije i malo posuti odozgor zaleđenog voća a može i kokosa po želji.

Crno-bijela princeza

Crno-bijela princeza recepti za kolače torte

Kora: 100 g brašna, 150 g čokolade za kuhanje, 100 g margarina, prašak za pecivo, 25 g gustina, vanilin šećer, 3 jaja

Fil: 200 g višanja, 100 ml soka od višanja, 100 g bijele čokolade, 200 ml mlijeka, 200 g margarina, šlag krema, 1 puding od vanile

Priprema kore:
Brašno promiješajte sa praškom za pecivo i gustinom te naspite u posudu. Dodajte i ostale sastojke zajedno sa rastopljenim margarinom i rastopljenom čokoladom. Umutite to sve dok ne dobijete fino i glatko tijesto koje ćete nakon toga izručiti na plehu. Tijesto lijepo poravnati i peći ga oko 30-tak minuta. Nakon što je kora gotova presjeći je horizontalno.

Priprema fila:
Iscijedite višnje, izvadite košpice i pomiješajte sa rastopljenom bijelom čokoladom. Puding od vanile spremiti po upustvu na vrećici a nakon što se ohladi umutiti ga zajedno sa 100 g soka od višnje, 200 g margarina i 200 ml mlijeka.

Priprema:
Prvu polovicu kore premazati jednim dijelom fila te poredati višnje. Nakon toga postaviti drugu polovicu kore i premazati ostatkom fila te nanijeti sloj šlaga. Preko samog šlaga prelijte kuhanu čokoladu.

Japanski vjetar torta

Japanski vjetar torta recepti za kolače i torte

Kora: 5 bijelanjaka, 10 velikih žlica šećera, 3 velike žlice mljevenog keksa (Plazma ili Petit), 5 velikih žlica mljevenih oraha
(potrebne su tri kore, ovo su sastojci za jednu koru)

Priprema:
Bijelanjke izmiksati da se napravi snijeg sa šećerom, zatim lagano umiješati mljeveni keks i orahe, peći u tepsiji sa obručem (24 cm) ili običnoj ali obavezno staviti papir za pečenje na dno tepsije, peci na 180*C, oko 15-20 min., provijerite poslije 15 min. jer nisu sve pekare iste.

Fil: 0.5 l mlijeka, 15 žumanjaka (može i manje ako pazite na calorije), 3 velike žlice šećera, 7 velikih žlica gustina (corn starch), 250 g margarina, 250 g mljevenog šećera u prahu, 300 g mljevenih oraha, 100 g čokolade za kuhanje, 3 šlag pijene

Priprema:
Mlijeko prokuhati sa šećerom. Izmiješati žumanjca i gustin, ako vam je pregusto dodati žlicu - dvije mlijeka, zatim skuhati to u prokuhanom mlijeku dok se na zgusne.
Skloniti sa vatre, ostaviti da se ohladi i onda dodati izmiješan margarin sa šećerom i orasima.
Kad je to sve izmiksano, prepoliti fil u dva dijela u jedan dodati istopljenu čokoladu, tako da jedan ostane bijel a jedan da bude čokoladni fil.
Izmiksati šlag pijene i onda početi filovati tortu sljedećim redoslijedom: kora, čokoladni fil, bijeli, zatim šlag pijenu i tako do kraja sa ostalim korama a po vrhu ide samo šlag pijena.
Gotovu tortu ukrasiti sa čokoladom ili sa mljevenim orasima.

Mini tortica od rolata i banana

Mini tortica od rolata i banana recepti za kolače i torte

Rolat: 6 jaja, 7 velikih žlica šećera, 7 velikih žlica brašna, 120 ml ulja, 1/2 praška za pecivo, džem od jagoda ili po želji

Priprema:
Izmiksati bijelanjak sa šećerom zatim dodati izmiksane žumanjke sa uljem u bijelanjak, i na kraju brašno sa praškom za pecivo.
Peći u velikom plehu 42 cm x 29 cm (jelly roll pan) 185*C oko 17 min.
Kad je rolat pečen prevnuti ga na mokru krpu i zarolati odmah uzduž da bude što duži, kad se malo ohladi odmotati i premezati sa džemom po želji i ponovo zarolati u istu krpu i ostaviti da se hladi.

Fil:

1/2 l mlijeka, 2 pudinga od jagode ili po vasoj želji, 250 g margarina, 5 žlice šećera, 5 žlica šećera u prahu, 1 kg banana što sitnijih

Priprema:
Prokuhati mlijeko sa 5 žlica šećera i dodati puding prethodno izmiksan sa 5-6 žlica mlijeka, skuhati dok se ne zgusne puding par minuta skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Istresite iz šerpe u kojoj ste kuhali u zdijelu u kojoj ćete miksati puding i margarin
kad istresete puding u zdijelu po vrhu stavite plastičnu foliju da vam se nestvori kožica na vrhu, foliju stavite skroz ravno na puding. Nema veze malo će se zalijepti ali nije to ništa zatim u ohlađen puding dodati margarin prethodno izmiješan sa 5 žlica šećera u prahu kad je to sve izmiješano. Nakon što je rolat ohlađen slijedi slaganje tortica. Rolat isijecite na tanke kriškice da ih ima što više onda u malu tepsiju sa obručem 11 cm, staviti prvo okolo kriškice rolata i zatim na dno okolo poredajte 4-5 kriškica a na dno dvije kriškice.
Zatim staviti malo fila a onda cijele banane u krug i onda opet pokriti banane sa filom. Ostaviti da se stegne 2-3 sata, onda skinuti obruč i ukrasiti sa izmiksanom šlag pijenom i čokoladnim sirupom.

Šareni kuglof

Šareni kuglof recepti za kolače torte

Sastojci: 1 pakovanje žute smijese za tortu, 1 čaša vode, 1/4 čaše ulja, 3 jaja, 8-10 kapi crvene prehrambene boje, 1/4 čaše čokoladnog sirupa, 1 mala žličica kakao, 350 g čokolade za kuhanje isijeckane, 1/2 (cup) case slatke povlake

Priprema:
U zdijelu staviti smijesu za tortu, vodu, ulje i jaja sve miksati zajedno oko 2 min., zatim podijeliti dobivenu smijesu na tri jednaka dijela, prvu smijesu ostaviti žute boje, u drugu smijesu staviti crvenu boju i u treću smijesu staviti izmijesani čokoladni sirup sa kakaom.
Zatim u pripremljeni (premazati sa margarinom i onda posuti brašno, prevrnuti kalup da izađe visak brašna) kalup za kuglof staviti prvo žutu boju, onda crvenu i na kraju čokoladnu.
Nesmije se miksati nego kako se koja smijesa stavlja tako ostaviti i na kraju će se one same oblikovati u tri boje.

Peći u zagrijanoj rerni od 180c oko 40-45 min.
Kad je pečen kuglof ostaviti da se ohladi u kalupu oko 10-ak minuta, pošto tako će lakše ispasti iz kalupa.

U međuvremenu dok se kuglof hladi, zagrijati slatku povlaku do ključanja ali nasmije prokuhati i preliti preko isijeckane čokolade, neka malo stane minutu dvije i ismiješati da se napravi preliv.
Onda staviti na tanjir ili tacnu za serviranje i preliti sa prethodno istopljenom čokoladom, i ukrasiti sa višnjama iz kompota.

Bingo kolač

Bingo kolač recepti za kolače i torte

Sastojci:
5 pudinga od vanilije, 1,5 l mlijeka, 200 g šećera, 250 g margarina, 100 g čokolade za kuhanje, 200 g petit keksa, 400 g Jaffa keksa, 200 g piškota, 400 ml slatkog tučenog vrhnja, voće po izboru

Priprema:
Ukuhati pudinge od vanilije u mlijeko u koje smo dodali šećer. Ohladiti mješajući da se ne stvori korica.
Izmiksati ohlađen puding sa margarinom. Odvojite 1/3 kreme i dodati u nju naribanu čokoladu te dobro promiješati.
Na tepsiju (ili direktno na veliki tanjur za posluživanje) složiti jedan sloj petit keksa umočenih u mlijeko. Premazati polovinom žutog fila.
Na kremu složiti jaffa kekse tako da je čokoladni dio okrenut prema dolje. Premazati kremom sa čokoladom.
Na čokoladnu kremu slagati piškote namočene u mlijeko i prekriti ostatkom žutog fila.
Na ovaj fil po želji može se staviti voće.
Dekorirati cjelokupni kolač sa tučenim slatkim vrhnjem te ostaviti u hladnjaku do posluživanja.