Štrudla sa sirom (slatka)
Sastojci:
10 dag maslaca ili margarina, 10 dag šećera, 2-3 jaja, 1/2 kg svježeg kravljeg sira, par žlica vrhnja, grožđice, po želji (limunova korica, malo ruma) pola pakovanja najtanjih gotovih kora za savijaču, za mazanje: ulje ili maslac
Priprema:
Maslac ili margarin pjenasto se izmješa sa šećerom i žumanjcima. Doda se sir, vrhnje (po želji malo ruma i/ili limunove korice) i na kraju se lagano umiješa čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Nadjev se namaže na kore, prethodno malčice namazane uljem ili rastopljenim maslacem (više se namaste rubovi i mjesta gdje se kore preklapaju). Nadjev se pospe grožđicama, savijača zamota i stavi peći na nauljen lim. Predhodno se i savijača još malo naulji po vrhu ili se na nju stavi par listića maslaca. Još vruča se pospe šećerom.
Mering rolada od jagoda
Sastojci za 6 osoba.
Za tijesto:
5 bjelanjaka, 275 g sitnog šećera, 20 g listića badema
Za fil:
200 ml slatkog vrhnja, šećera po želji, 180 ml milerama, 250 g jagoda
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 200°C i obložiti papirom za pečenje pleh 33×23 cm, ne mazati ga nikako.
Umutiti bjelanjke sa prstohvatom soli u čistoj posudi pri najvećoj brzini miksera i potom uz stalno miksanje dodavati žlicu po žlicu šećera dok se sve ne potroši.
Rasporediti masu u pleh, izravnati, posuti listićima badema i staviti u zagrijanu pećnicu i peći 10 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 160°C i peći još 15 minuta da bude hrskavo i tvrdo na dodir.
Izvaditi iz pećnice i preokrenuti na drugi papir za pečenje tako da strana sa bademima bude dolje. Ostaviti da se ohladi 10 minuta i filovati.
Za filu istući slatko vrhnje pa dodati mileram i umiješati i dodati šećera po želji, rasporediti preko kore i posuti odozgo jagodama koje su isjeckane na komadiće.
Uz pomoć papira zarolati u roladu. Važno je da se rolada uz pomoć papira dobro steže pri rolanju. Uviti ga u papir za pečenje i dobro ohladiti u frižideru prije serviranja. Odmotati papir kad se rolada dobro stegne i servirati.
Posluživanje:
Umjesto jagoda možete koristiti maline ili nego drugo voće po želji.
Najbrži kolač
Sastojci:
piškote, 5 kiselih vrhnja, 25 dkg šećera u prahu, voće po želji
Priprema:
Izmiksati vrhnje sa šećerom i slagati piškote, pa vrhnje, pa voće i tako koliko hoćete da vam je visok kolač, naravno slaganje počinje i završava sa piškotama.
Pita od jabuka
Tijesto:
40 dkb oštrog brašna, 30 dkg maslaca, 7 dkg šećera, 2 žumanjka, 2 žlice kiselog vrhnja, malo soli
Nadjev:
15 dkg marmelade od marelice, 1 kg jabuka, 6-8 dkg šećera, vanilin šećer, cimet
Priprema:
Zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u frižideru 1-2 sata. Podijeliti tjesto na dva dijela, prvi dio staviti u namašćen i pobrašnjen pleh peći. Kad je napola gotovo izvaditi iz pećnice, premazati sa pekmezom, staviti nadjev koji smo prodinstali i gore drugi dio tjesta, nabosti vilicom i peći na 200 C do kraja. Nakraju posuti šećer u prahu.
Crostata od višanja
Sastojci za prhko tijesto:
100 g oštrog brašna, 100 g mekog brašna, 120 g hladnog margarina, 2 žlice milerama, 1 žumance, 1 velika žlica meda, 1 paketić vanilin šećera
(okrugli kalup s rebrastim rubovima za pite, malčice maslaca za zamašćivanje)
Sastojci za nadjev od višanja:
500 g višanja, 2 žlice gustina, 3 žlice šećera, malo cimeta, malo krušnih mrvica
Priprema:
Zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u frižideru par sati. Kada odstoji razvaljati pola tjesta na okrugli kalup, posipati krušnim mrvicama i staviti višnje sa šećerom i gustinom. Drugi dio tjesta razvaljati u pravokutnik, i narezati na trakice, koje poslažemo u mrežu. Staviti peći oko 45 minuta na 180 C. Posuti sa šećerom u prahu.
Torta od jagoda
Sastojci za 10 osoba.
Biskvit:
4 žumanjaka, 24 dkg šećera, 10 dkg brašna, 10 žlica vruće vode, 5 dkg mljevenih oraha, 5 dkg kakao, 1 vrećica praška za pecivo
Krema 1:
20 dkg propasiranih jagoda, 3 žlice gustina, 3 žlice šećera, 1 dcl vode ili soka od jagoda
Krema 2:
4 dcl slatkog vrhnja, 300 g narezanih jagoda, 2 paketa instant želatine, šećera po želji, 2 dcl jogurta, dodati jogurt i narezane jagode
Priprema:
Žumanjke posebno tući s šećerom, postepeno dodavati brašno pomiješanim s praškom za pecivo, dodati vruću vodu a potom i ostale sastojke, na kraju pomiješati bjelanjke, peći u obliku torte na 150-180 C, cca 45-50 min.
Krema 1 - skuhati dok se smjese ne počne zgušnjavati.
krema 2 - slatko vrhnje istući u šlag, dodati jogurt, jagode a potom umiješati i želatinu instant u prahu tek na kraju dodati šećer po želji već kako volite slatko. Kada se biskvit ohladi prvo namažite kuhanu kremu koja se ohladila a na nju kremu 2, poklopite drugom polovicom biskvita i premažite šlagom.
Posluživanje:
Torta bi trebala odstojati 2-3 h u frižideru prije posluživanja.
Pita od sira
Tijesto:
30 dkg oštrog brašna, prašak za pecivo (na vrh noža), 20 dkg maslaca, 10 dkg šećera, 2 žumanjka, 1 žlica kiselog vrhnja, limunova korica, malo soli
Nadjev:
4 bjelanjka, 20 dkg šećera, 20 dkg svježeg sira, korica limuna, vanilin šećer
Priprema tijesta:
Umijesiti tijesto i ostaviti kratko odmarati. Zatim tijesto razvaljati na dva dijela, jedan dio malo veći, pa taj položite na dno namašćenog pleha i malo podignite rubove. Na tijesto stavite nadjev, pokrijte drugim dijelom tijesta, nabodite vilicom i stavite peći na temp 200 c oko 50 minuta. Pečenu pitu još toplu pošećerite šećerom u prahu i hladnu izrežite.
Priprema nadjeva:
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, s time da pred kraj polagano dodavate šećer. U snijeg pažljivo miješajući dodajte ocijeđeni propasirani sir, naribanu limunovu koricu i vanilin šećer. Ako je nadjev zbog slabo ocijeđenog sira premekan, možete mu dodati žlicu pšenične krupice.
Kremšnite
Krema:
6 jaja, 1 vanilin šećer, 10 žlica šećera, 6 žlica brašna, 1 litra mlijeka, 2 žlice gustina, 1 šlag
Priprema:
Miješati jaja, šećer i vanilin šećer, dodati brašno i ukuhati u mlijeku. To znači mješati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa. Kada se smjesa malo ohladi dodati izrađeni šlag i lagano umiješati.
Kremu staviti na list za kremšnite, prekriti s drugim listom narezanim na četvorine i posuti s šećerom u prahu.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)