Torta od sira i višanja

recepti za kolače Torta od sira i višanja

Tijesto:
220 g brašna, 75 g sitnog šećera, 1,5 žličica praška za pecivo, 100 g maslaca, 1 jaje, ribana korica limuna

Nadjev:
1 tegla višanja, 500 g svježeg sira, 150 ml slatkog vrhnja, 170 g šećera, 1 vanilin šećer, korica limuna, 4 jaja, 1 puding od vanilije
i još:
70 g mljevenih, ne guljenih badema, 1 žlica šećera, po malo cimeta i klinčića

Priprema:
Umjesite od navedenih sastojaka glatko tijesto. Ostaviti ga u hladnjaku oko pola sata.
U međuvremenu napraviti nadjev. Izmutiti žicom sir sa slatkim vrhnjem, šećerom, jajima, pudingom i aromama.
2/3 tijesta razvaljati na dno kalupa vel. 26 cm, od ostatka formirati obod visine oko 4 cm. Izmiješati bademe sa šećerom i začinima, time posuti podlogu blago pritisnuti.
Preko pažljivo nanijeti pola fila, poslagati dio višanja, premazati ostatkom fila, a ostale višnje lagano utisnuti u fil.
Peći na donjoj trećini pećnice na oko 180 st., oko 45-50 minuta. Gotov kolač ostaviti 10 min. u isključenoj pećnici, zatim ga izvaditi i posuti šećerom u prahu.